Prachtige kerstvoorstelling in Schouwburg Cuijk

 

De drie organisatoren van dit gebeuren, op initiatief van dirigent Joost Hendriks van Gaudete, hadden er werk van gemaakt. 
In een wervelende show werd het talrijk opgekomen publiek vergast op een afwisseling van zang, muziek en toneel waarbij zowel uitbundigheid als ingetogenheid een gelijke rol vervulden.
Het centrale thema ‘vluchteling’ overheerste niet. En toch was duidelijk dat het ook ging over eenzaamheid, verdriet en weggerukt zijn uit je vertrouwde omgeving op zoek naar veiligheid en rust. Emoties die juist tijdens de feestdagen, waar het familiegebeuren centraal staat, extra kunnen schrijnen.
Terwijl Harmonie Gaudete In Domino juist niet de nadruk legde op kerst deden Zanggroep Creation en Toneelvereniging de Ghesellen van Sint Maerten dat weer veel meer. De drie geledingen hadden er knap voor gezorgd dat de programmaonderdelen naadloos in elkaar overliepen. Als de laatste tonen van een muziekstuk of lied nog naklonken spraken de toneelspelers alweer hun eerste woorden in een vermakelijk spel over de typische familieperikelen rond een kerstboom.
Indrukwekkend was het samenspel tussen Creation en de Ghesellen met lied ‘mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. Hierbij werd gesymboliseerd hoe onzeker vluchtelingen en bevolking zijn bij het duiden van elkaars problemen. Maar met een beetje begrip en inschikken kom je een heel eind, zo bleek uit het spel van de Ghesellen.
De Harmonie bracht o.a. ‘Leichte Kavallerie’, Music from Frozen’ en de ‘Notenkrakerssuite’ waaruit de afwisseling nog maar eens blijkt. Prachtig waren ook de monoloog Eva (door Maria Basten) en het moderne kerstlied ‘text me a merry Christmas’ van Creation waarbij twee leden van het koor letterlijk met elkaar aan het sms’en waren. Maar eigenlijk was de hele voorstelling een aaneenschakeling van hoogtepunten waarbij het gezamenlijke slotnummer ‘Midden in de winternacht’, uit volle borst meegezongen door het publiek, een mooie afsluiting was van een zeer geslaagde kerstvoorstelling.
En de talrijk ingezamelde enveloppen met inhoud na afloop van dit unieke gebeuren doet veel goeds vermoeden voor het Rode Kruis. Zij krijgen, na aftrek van de kosten, een leuk bedrag overgemaakt wat de vluchtelingen zeker ten goede zal komen.
 
Bron: http://cuijksweekblad.nl/nieuws/prachtige-kerstvoorstelling-in-schouwburg-cuijk-1.5561939